GEKNIPT

Zonder creativiteit geen toekomst!

George Brugmans is directeur van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR). Marleen Stikker is directeur van Waag, de organisatie die de invloed van technologie op de samenleving onderzoekt.

Toekomstplan Technologie gaat de mensheid niet redden, schrijven George Brugmans en Marleen Stikker. We hebben hulp van kunstenaars en ontwerpers nodig om ons aan te passen aan een nieuwe wereld.

Lees hier het hele artikel:

Zonder creativiteit geen toekomst

Minister Schouten neemt boeren serieus

De overgrote meerderheid van de boeren en boerinnen meent dat er sprake is van een crisis in de landbouw – in ecologische, economische en politieke zin. Minister Schouten neemt die signalen serieus. En nu er voor het eerst sinds 2010 weer een eigenstandig ministerie van landbouw is, is het moment gekomen om de bakens te verzetten. Lees hier meer over hoe Carola Schouten denkt dit aan te pakken...

Merlijn Twaalfhoven curator Spot Live

Componist Merlijn Twaalfhoven, gewaardeerd 'ambassadeur' van Podium Circulair is blij dat hij nu als ‘curator’ van SPOT Live (het nieuwe Congres Podiumkunsten) zijn ei kan leggen. Lees hier hoe hij denkt over de rol van podiumkunsten en kunstenaars als het gaat om het experiment en spontante projecten.

Circulaire economie vraagt om overheid met lef

"Nederland heeft de potentie om wereldvoorbeeld te zijn voor de circulaire economie, maar om daar te komen hebben we meer lef nodig dan de overheid nu geeft." Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Suzanne Kröger doet het kabinet te weinig om de duurzame, circulaire economie echt aan te jagen. MVO Nederland/De Groene Zaak sprak met haar over de circulaire economie, het bedrijfsleven en de broodnodige indicatoren. Lees hier het gehele interview.

Slechts 9 procent van onze wereld is circulair’

Ruim 90 procent van de grondstoffen die wereldwijd worden gebruikt, vindt momenteel niet zijn weg terug naar onze economie. Met andere woorden: slechts 9 procent van onze wereld is circulair. Dat blijkt uit het Global Circularity Report dat Circle Economy onlangs presenteerde op het World Economic Forum in Davos. Lees hier graag verder.

 

Oproep Jan Terlouw

Schrijver en voormalig D66-politicus Jan Terlouw (85) maakte in het programma De Wereld Draait Door indruk met zijn pleidooi voor meer vertrouwen in de samenleving en zijn oproep om zuiniger om te springen met de wereld waarin wij leven. Niet gezien? Kijk en luister!. 

Kunsten kunnen de democratie redden!

Nu de democratie onder druk staat, moeten we de tijd nemen om te Kijken, Luisteren en Begrijpen, schrijft Gijs Scholten van Aschat. Koester daarom de Kunsten, vindt hij. Zijn dwingende oproep aan de Kamerleden vind je hier:

Kunsten kunnen democratie redden

Waarom Philips het voortouw neemt in een veranderd tijdperk

"Wacht niet op verandering, maar wees zelf de verandering", aldus CEO en Bestuursvoorzitter Hans de Jong van Philips Benelux. 

Lees dit artikel over de noodzaak van tal van transformaties hier: http://bit.ly/2dKXZDI

Circulair is niet per definitie duurzaam

Nederland wil op het gebied van de 'circulaire economie' een hotspot worden. Triodos Bank financiert circulaire initiatieven, maar is kritisch. Lees hier over welke aspecten:http://bit.ly/28OJNGW

Noodkreet Henri Swinkels

Cultuursector help ons.

"Zet de kunstenaar op de stoel van de bestuurder, de ambtenaar, de opdrachtgever en biedt voldoende experimenteerruimte. Leren door uit te proberen is een beproefd recept om te komen tot meer duurzame, gedragen en (ecologisch en sociaal) uitgebalanceerde oplossingen. Of zoals Marjan van Huystee (programmeur bij Podium Hoge Woerd) stelt: “vooral een kwestie van niet te lang vergaderen en gewoon doen. Je kan blijven theoretiseren boven de tekentafel, maar beter is het om gewoon aan de slag te gaan en daarna goed te evalueren wat werkt en wat niet werkt.”

In deze column verwoordt Henri Swinkels op ondubbelzinnige wijze een beweging waar Podium Circulair graag voor staat. 

Circulaire economie eist een forse inspanning

Revolutie in slow motion

Er zijn al bedrijven die volop circulair draaien, maar de weg naar een schone ecologische footprint is complex. Immers, alle bedrijven in de keten en ook de consument moeten deelnemen. Maar als de recycling eenmaal draait, zijn de besparingen aanzienlijk. Interessant artikel van Liza Jansenhttp://fd.nl/morgen/1148961/revolutie-in-slow-motion-de-circulaire-economie-eist-een-forse-inspanning

Nederland 'Hotspot' voor circulaire economie

Nederland zet zichzelf op de kaart als 'hotspot' voor circulaire economie. Minister President Rutte nam tijdens de Innovation Expo, begin april 2016, het visiedocument "Netherlands Circular Hotspot' in ontvangst; een magazine waarin verscheidene sectoren en sleutelfiguren de rol van Nederland als 'circulaire hotspot' bespreken. Lees hier het gehele artikel: http://bit.ly/28PgAQF

 

Min. Dijksma spreekt over Circolaire Economie

Toespraak van staatssecretaris Dijksma (IenM) bij de bijeenkomst Circulaire Economie op 25 januari 2016 in Rotterdam. De tekst is alleen in het Engels beschikbaar.

Speech minister Dijksma

Europa wil overgaan op kringloopeconomie

Europa’s economie moet veel minder vervuilend en verspillend worden. Dat staat in de plannen van de Europese Commissie die vicevoorzitter Frans Timmermans op 1 december heeft gepresenteerd.

Kringloopeconomie Europa

MVO over circulaire ontwikkelingen

Michel Schuurman van MVO Nederland over de systeemverandering die een voorwaarde is voor de circulaire economie.

Philips verlicht vertrekhal Schiphol

Bouw unieke watercentrale van start

Met de bouw van een unieke watercentrale in een stuw van de Dommel wordt er in de toekomst energie opgewekt voor zo’n 200 huishoudens. Lees hier het verhaal van vader en zoon Taks http://nos.nl/artikel/2086438-bouw-unieke-watercentrale-in-de-dommel-kan-beginnen.html

Beagle bundelt eco-innovatie

Brabantse bedrijven en kennisinstellingen moeten over de grenzen van hun eigen sector heen kennis gaan delen. Daarom starten de Brabantse universiteiten en hogescholen samen met de BOM het unieke initiatief BEAGLE. Kijk hier voor het gehele artikel:http://www.bom.nl/over-bom/actueel/371/brabantse-universiteiten-en-hogescholen-bundelen-samen-met-bom-krachten-voor-nieuwe-manier-van-innoveren