Terugblik: Bijeenkomst 24 oktober,

Op dinsdag 24 oktober jl. vond de bijeenkomst van Podium Circulair Presenteert plaats op het terrein van De Kleine Aarde 2.0. Het thema van de avond Toekomst van Landbouw trok een volle zaal.

Hoofdgast van het Podium was Lucas de Man die in de personage van Stijn, zoon van een varkensboer, een maatschappelijk relevant thema in een aangrijpende solo verpakte: over mensen die met hart en ziel bezig willen zijn met een bepaalde bezigheid (varkens opkweken voor de slacht) maar worden gedwongen wegen in te slaan die hen berooft van al wat hen dierbaar is. Een triest verhaal ook, over terugkeren en doorgaan, over roots, dromen, varkens, boeren en leven op het platteland.

Aansluitend ging Lucas in debat met Geert van de Ven en Boudewijn Tooren, grondleggers van de landelijke organisatie Herenboeren. Herenboeren is een beweging van professionals die aantoont dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan. Ze doen dit via coöperatieve boerderijen die burgers gedeeld eigenaar maken van hun eigen boerderij; consumenten dus die samen vraaggestuurd produceren en consumeren.

Gerard Rooijakkers vatte de discussie op zijn bekende licht ironische wijze samen en het laatste woord was aan dichteres Martje Wijers, die de bijeenkomst ook opende met een gedicht.

(foto: Vera Claessen Fotografie)