Podium Circulair
Podium Circulair

Aarde, wat nu?

Klimaat, stikstof, bomen(kap), voedsel, afval, uitputtende landbouw, stijgende zeespiegel, smeltende gletsjers,uitdrogende zandgronden, energietransities enz, enz. Zomaar een aantal actuele thema’s die om oplossingen vragen in de richting van een circulair denkende en -werkende wereld. Podium Circulair presenteerde in oktober 2019 een poëziebundel met als titel DE AARDE NU waarin 20 jonge dichters uit Vlaanderen en Nederland hun visie geven op het Klimaat.

En nu overkomt Corona ons, niet helemaal een verrassing maar toch. Kortom AARDE, WAT NU? Dat is de vraag die we onszelf nu moeten stellen. Virologen voorspellen al jaren dat een wereldwijde pandemie onvermijdelijk is. De economische ontwikkelingen, het neoliberalisme en de ongeremde globalisering zijn van dien aard dat het roer om zal moeten. Welnu, de onverbiddelijke aanval van Corona dwingt ons tot actie.

Het leven op aarde maakt een pas op de plaats en zal straks een forse stap terug moeten zetten. Het is duidelijk dat er een einde gekomen is aan een tijdperk. We hebben NU de kans om opnieuw te beginnen, met een nieuwe visie op ons aller toekomst. We zullen rekening moeten houden met een nieuwe werkelijkheid en een andere wereldorde. Wordt het een doorstart of een herontwikkeling? U mag zelf kiezen. Hoe dan ook, dat worden interessante verkiezingen.

Wim Claessen

 

Lees meer

Cultuur inspireert

Podium Circulair wil de rol van kunstenaars in de opbouw van een circulaire samenleving versterken. Het streven naar een circulaire samenleving vraagt om een ware cultuuromslag. Kunstenaars kunnen die versnellen door hun creativiteit in te zetten en zo hun maatschappelijke positie en inkomen verbeteren.

We willen een actief, lerend netwerk realiseren waarin kennis en ervaringen worden uitgewisseld en de resultaten worden gedeeld met het publiek. Daarbij kiezen we voor verbinden, denken door te doen, positieve ervaringen laten zien, sturen op impact. We willen uitdagen, inspireren, zoeken, verbeelden, de ruimte opzoeken. Geen regels vooraf, maatwerk leveren, niet-moeten, scheppen. Met als uitkomst veelsoortige presentaties die hun eigen functie hebben in de netwerken van de makers en die door Podium Circulair worden samengebracht in een programma waar professionals en publiek elkaar ontmoeten.

De Aarde Nu

Dichtbundel De Aarde Nu

De aarde nu is een gloednieuwe dichtbundel rond klimaat en de toekomst van onze aardbol. 34 Nederlandse en Belgische dichters - oa Ellen Deckwitz, Menno Wigman, Davic Troch, Hanneke van Eijken, Thomas Möhlmann, Alexis de Roode en Anne Broekma - geven hun analyse over onze toekomst. Cynisch, komisch, realistisch en dromerig. Tevens zijn in de bundel opgenomen de kwatrijnen die Gerrit Komrij in 2000 schreef bij gelegenheid van de Internationale Milieuconferentie. Ook deze hebben 20 jaar later nog niets aan actualiteit ingeboet. 

Samenhang

Van koningszoon tot bedelaar,
Van stedeling tot bedoeïen –
Hij die geen stukje aarde heeft
Kan ook geen stukje hemel zien.

Gerrit Komrij

Komrij zoals we Komrij kennen, klassieke vorm, rijm en een verrassende boodschap.

De aarde nu is een mooie uitgave over een wel zeer actueel onderwerp, waar we op een of andere manier allemaal mee te maken hebben of krijgen. Een heel aardig tussendoortje en geen straf om te lezen. Verkrijgbaar via bol.com.

lees meer
  • 30-10-2019
  • Nieuws
Spiegeltent 2

Terugkijkend op een mooi In Our Nature festival

De klimaatproblematiek lossen we niet op door bij de pakken neer te gaan zitten, maar door creatieve oplossingen te bedenken waarvan mensen gelukkiger worden. Dat was de overkoepelende boodschap van duurzaamheidsfestival In Our Nature, dat op 9 en 10 oktober in De Kleine Aarde in het Noord-Brabantse...

Lees meer

In Our Nature Festival 2019

Hoe versterken we de relatie tussen natuur, de mens en het cultuurlandschap? Kunnen we festivals, samenkomsten en conferenties groen en duurzaam maken? Zou kunst een vorm van relatietherapie kunnen zijn tussen de mens en de natuur? Op dinsdag 8, woensdag 9 en donderdag 10 oktober 2019 brengen we een...

Lees meer

Noodkreet Henri Swinkels

Cultuursector help ons.

"Zet de kunstenaar op de stoel van de bestuurder, de ambtenaar, de opdrachtgever en biedt voldoende experimenteerruimte. Leren door uit te proberen is een beproefd recept om te komen tot meer duurzame, gedragen en (ecologisch en sociaal) uitgebalanceerde oplossingen. Of zoals Marjan van Huystee (programmeur bij Podium Hoge Woerd) stelt: “vooral een kwestie van niet te lang vergaderen en gewoon doen. Je kan blijven theoretiseren boven de tekentafel, maar beter is het om gewoon aan de slag te gaan en daarna goed te evalueren wat werkt en wat niet werkt.”

In deze column verwoordt Henri Swinkels op ondubbelzinnige wijze een beweging waar Podium Circulair graag voor staat. 
 

  • 02-7-2019
  • Nieuws

De toekomst van het landschap

Grote landschappelijke uitdagingen, zoals de productie van voedsel en hernieuwbare energie, zullen de transformatie van het landschap van Brabant beïnvloeden. Hoe kunnen we dat zó doen dat de kwaliteit toeneemt en niet verslechtert? En hoe kunnen kunstenaars in alle stadia - van ontwikkeling, inrich...

Lees meer

Opinie Merlijn Twaalfhoven en Tabo Goudswaard

NIEUWS

Op 30 maart jl. publiceerde Brabants Dagblad een opiniërende bijdrage van Tabo Goudswaard en Merlijn Twaalfhoven waarin zij hun visie deelden over de rol van de kunstenaar in een tijd die bol staat van onzekerheden. Tijdens onze bijeenkomst op dinsdag 16 april is te ervaren hoe we onzekerheid een stoel en een smoel kunnen geven.

"In Nederland is er de laatste jaren een groeiende beweging van ervaren kunstenaars en ontwerpers die zich niet richten op hun volgende première in de schouwburg of opening in het museum, maar bewoners interviewen,onzichtbare relaties in kaart brengen en samenkomsten ontwerpen waarin verhalen vorm krijgen en vraagstukken van deze tijd aangepakt worden".

Lees het hele artikel hier. 

 

  • 30-3-2019
  • Nieuws

De weg naar natuurinclusieve landbouw

“Luilekkerland bestaat”, zo vatte Gerard Rooijakkers de verhalen van Wouter van Eck en Harrie Vissers tijdens de bijeenkomst van Podium Circulair op woensdag 23 januari samen. De lezingen van zowel Wouter als van Harrie waren toch vooral inspirerend en brachten veel duidelijkheid over vooral de voor...

Lees meer

Kunst en het circulaire bouwen

Op woensdagavond 23 mei a.s. stond het programma van Podium Circulair in het teken van Circulair Bouwen. Technologisch kan het, duurzaam bouwen, circulaire materialen zijn beschikbaar, maar laat de bouwwereld zich zo snel en makkelijk transformeren, is de vraag die voorstaat. Mantijn van Leeuwen (di...

Lees meer